O ajurvedi

O ajurvediAjurveda (v prevodu znanje o življenju) ali ajurvedska medicina je sistem tradicionalne medicine, ki izvira iz Indije kot oblika alternativne medicine. Najstarejši spisi glede ajurvede se imenujejo Susruta Samhita in  Charaka Samhita, ki so del Ved. Ajurveda celostno zajema človeka in obravnava vse štiri aspekte: dušo, um, čustva in telo. Uči človeka, kako živeti v harmoniji z naravo. Raziskuje in razloži vpliv misli, prehrane in načina življenja na stanje telesa.

V vsem času so ayurvedski terapevti razvili številne zdravilne pripravke in kirurške postopke za zdravljenje različnih zdravstvenih tegob. Ajurveda ostaja vpliven zdravstveni sistem v Južni Aziji in se ga obravnava kot nadgradnja uradne medicine. Za razliko od uradne medicine, kjer nova dognanja stalno podirajo stara, v ajurvedi ostajajo osnovni principi skozi tisočletja enaki, saj temeljijo na univerzalnih zakonih narave.

V klasični sanskrtski literaturi se ajurveda omenja kot »veda osmih sestavin« in je sestavljena iz osmih vej:

  • Splošna medicina (Kaya-chikitsa): zdravi telesne bolezni
  • Pediatrija (Kaumara-bhrtya): zdravljenje otrok
  • Kirurgija (Shalya-chikitsa): odstranjevanje različnih tujkov iz telesa
  • Oftalmologija (Salakya-tantra): zdravljenje bolezni zob, oči, ušes
  • Demonologija (Bhoot-vidya): zdravljenje mentalnih težav
  • Toksikologija (Agada-tantra): znanje o protistrupih
  • Zaviranje staranja (Rasayana-tantra)
  • Afrodiziaki (Vajikarana tantra)

Ajurveda trdi, da je ravnovesje treh elementarnih substanc, doš, enaka zdravju. Neravnovesje pa povzroči bolezen. Omenjene so tri doše: Vata, Pitta in Kapha, katerih osnova so pet elementov. Zrak, ogenj, voda, zemlja in eter. Vsak človek ima edinstveno kombinacijo treh doš, ki vpliva na karakter same osebe. To stanje imenujemo Prakriti in je pomemben koncept v ajurvedi. Poleg ravnovesja je pomembno tudi pravilno delovanje vseh kanalov (shrotas) v telesu, po katerih poteka transport različnih tekočin.

Ajurveda pomaga do zdravega metabolnega sistema, dobre prebave in zdravega odvajanja, kajti to vpliva na vitalnost telesa. Človeka usmerja na zmerno telesno vadbo, jogo in meditacijo in na pravilno prehrano. V ajurvedi je pomembno slediti naravnim ciklom glede spanja, dela, meditacije in prostega časa. Zelo pomembna je tudi dnevna rutina higiene: redno tuširanje ali kopanje, čiščenje zob, nega kože in umivanja oči.

Vsaka sprememba, pozitivna ali negativna, ki jo uvedemo v življenje, se najprej začne na ravni zavesti. Čez čas pa lahko opazimo fizične spremembe na našem telesu. Ajurveda tako skuša uravnavati pravilen princip življenja preko telesnih in dihalnih vaj, prehrane, odpravljanje strupov iz telesa in duhovne prakse, ki je lahko meditacija ali pa molitev. Svetuje zmernost pri uživanju in naravno sledenje sezonskim spremembam v naravi ter stanovitno duhovno prakso.

Ajurvedska prehranska dopolnila

Ajurveda ima bogato zeliščno znanje. Veliko znanstvenih člankov potrjuje učinkovitost ajurvedskega zdravljenja z zelišči.

O ajurvediZakaj so ajurvedska prehranska dopolnila tako pomembna?

Naše telo je čudež narave. Je popolno in lepo. Za stalno ravnovesje telesa rabimo stalno sposobnost prilagajanja zunanjim vplivom in sposobnost obnove in popravljanja. Ajurvedski spisi trdijo, da bi človek moral živeti vsaj do 115. leta – srečno in zdravo.

Vpliv stresa, onesnaževalcev in nepravilne prehrane zmanjšuje sposobnost obnove telesa. Tak način življenja vpliva na stalno neravnovesje telesa in prehitro staranje. Pritiski iz okolice silijo telo v stalno obrambo in v nastanek prekomerne količine kisikovih prostih radikalov. Prosti radikali so »ostro orožje« imunskega sistema vendar samo v pravih koncentracijah. Če jih je preveč,  škodujejo našemu telesu. Ireverzibilno uničujejo celično strukturo. So odgovorni za prehitro staranje in za mnoge, znane bolezni.

Zato je poleg pravilnega načina življenja in zdrave prehrane potreben vnos antioksidantov. Antioksidanti lovijo proste radikale. Ajurvedska prehranska dopolnila so poleg različnih lastnosti, ki lajšajo zdravstvene tegobe polna antioksidantov, ki lovijo proste radikale in tako zmanjšujejo možnost obolevnosti in upočasnjujejo staranje. Prehranska dopolnila, ki jih najdete na naši spletni strani so proizvedena pri preverjenih proizvajalcih (Maharishi Ayurveda, Dabur, Himalaya, Organic India in mnogi drugi) in vsebujejo visoko kvalitetna zelišča, ki pozitivno vplivajo na neravnovesje v telesu brez stranskih učinkov. Vsa ajurvedska prehranska dopolnila so pregledana glede vsebnosti težkih kovin in pesticidov in so varna.

Ali lahko z ajurvedskimi prehranskimi dopolnili popravljate hkrati več neravnovesij v vašem telesu?

Najbolje je, da se osredotočite na eno ali največ dve neravnovesji naenkrat. Skušajte ugotoviti, katero neravnovesje je bilo prvo in ga odpravite. Lahko, da je prvo neravnovesje povzročilo vsa ostala neravnovesja. Za nasvet se lahko obrnete tudi na našega ajurvedskega terapevta.

Kako dolgo lahko jemljete ajurvedska prehranska dopolnila?

Odvisno od prehranskega dopolnila. Običajno se jih za učinek jemlje tri mesece, nato pa sledi prekinitev. Rasayane se lahko jemlje brez prekinitev. V času jemanja je pomembno, da ga vzamete vsak dan dokler neravnovesje ni popravljeno. Prehranska dopolnila jemljete 30 minut po glavnem obroku.

Poleg ajurvedskih prehranskih dopolnil morate za dosego ravnovesja spremeniti prehrano in vaš življenjski stil. Za več informacij se lahko obrnete na našega ajurvedskega terapevta.